TAKIMI I KATËRT NDËRQEVERITAR SHQIPËRI-KOSOVË

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme

Takimi i katërt ndërqeveritar Shqipëri-Kosovë u mbajt më 27 nëntor 2017, në Korçë. Të dy qeveritë konfirmuan bilancin pozitiv të zbatimit të marrëveshjeve të tre takimeve të mëparshme, në funksion të thellimit të mëtejshëm të bashkëpunimit dypalësh. Në takim, u nënshkruan dymbëdhjetë marrëveshje dhe memorandume mirëkuptimi në fushat si procesi i integrimit euro-atlantik, diplomacia, ekonomia, tregtia, diaspora, kultura, infrastruktura etj. Gjithashtu u nënshkrua edhe një Deklaratë e Përbashkët me fokus rritjen dhe bashkëpunimin e gjithanshëm mes dy vendeve.

Në fjalën e tij Kryeministri Rama u theksua mbështetja e Shqipërisë ndaj Kosovës në përpjekjet e saj për anëtarësim në organizatat rajonale dhe ndërkombëtare. Gjithashtu u evidentua domosdoshmëria e thellimit të bashkëpunimit dypalësh në funksion të heqjes së barrierave tregtare, nxitjes së investimeve, rritjes së mobilitetit dhe lehtësimit të qarkullimit të njerëzve dhe mallrave.

Një vëmendje e veçantë iu kushtua edhe bashkëpunimit ndërkufitar, që ka në fokus zhvillimit e brezit kufitar mes dy vendeve, nxitjen e planeve zhvillimore dhe shkëmbimin kulturor.

Marrëveshjet e nënshkruara mes qeverive së Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Kosovës gjatë G2G IV, Korçë, 27 nëntor 2017